Werkgroep duurzaam groen
Algemeen
De Werkgroep Duurzaam Rozendaal is actief sinds 2017 en bestaat uit betrokken bewoners die veelal in nauwe samenwerking met de gemeente actief zijn op het gebied van duurzaam wonen (energietransitie) en duurzaam groen (biodiversiteit, klimaatadaptatie). Deze webpagina toont de initiatieven van de werkgroep gericht op duurzaam groen. Onze activiteiten op het gebied van duurzaam wonen ziet u door op de link te klikken. Als u interesse heeft om een vergadering van de werkgroep bij te wonen, kunt u contact opnemen met de voorzitter Rob van der Heijden (Email: robkari2@delta.nl).
De informatie op deze pagina is afkomstig van de Werkgroep Duurzaam Rozendaal.
Activiteiten werkgroep: duurzaam groen
Onze werkgroep stimuleert inwoners om hun tuin/erf duurzamer in te richten en stimuleert de gemeente om dat voor de openbare ruimte te doen. Wij denken mee met de gemeente over verrijking van stukjes openbaar groen met inheemse planten, die insecten aantrekken die gewassen bestuiven en weer voedsel vormen voor vogels, etc. etc. Samen met buurtbewoners gaan we dan aan de slag. Voor kinderen is er de Kindertuin Rozendaal opgestart met subsidie van de gemeente. De kinderen hebben hun eigen tuintje waarin ze groente en fruit telen en oogsten. Ze komen veel te weten over plantjes en beestjes en andere spannende dingen uit de natuur. Onze tuinspecialisten helpen inwoners om hun tuin biodiverser te maken en bijvoorbeeld het hemelwater af te koppelen.
Stichting Rozendaal Groen
De Stichting Rozendaal Groen is opgericht in februari 2021 ter behartiging van formele zaken als verzekering van de vrijwilligers, contractuele zaken en financiën. Het is een stichting die vooral op de achtergrond faciliteert en niet in de schijnwerpers treedt. De stichting heeft ten doel: het entameren en ondersteunen van activiteiten in en nabij de gemeente Rozendaal gericht op verduurzaming, vergroening en bewustwording van onze relatie met de natuur. Er wordt daarbij samenwerking gezocht met de gemeente.
De primaire reden om de stichting op te richten was het opzetten en organiseren van de Kindertuin Rozendaal waarvoor veel formeel moest worden geregeld, zowel qua vrijwilligersbeleid als het correct omgaan met kinderen, gegevensbescherming, financiën, subsidieaanvraag, etc.
Gegevens van de Stichting:
- RSIN 862299780
- Bestuur: Bart Poel (voorzitter), Erik Kool (secretaris), Albert Witjes (penningmeester), Marijke Pruijs
- Contact: erik.kool@kpnmail.nl
- Bankrekening: NL10 RABO 0190 1414 09
- de statuten
- Jaarverslag 2023
Inmiddels is het vierde seizoen van de kindertuin gestart.
De kindertuin werkt samen met het IVN en andere kinder-/moestuinen.
De Stichting heeft de ANBI status. Financiële verantwoording wordt op deze plaats gepubliceerd.
Bestuur en vrijwilligers krijgen geen vergoeding voor hun tijd en inzet.
Kindertuin
De kindertuin heeft een prachtige plek gevonden in de pluktuin die in het beekdal ligt langs de Rosendaalselaan. Daar zijn zo’n 12 kinderen van 6 t/m 10 jaar op een eigen stukje grond bezig met zaaien, planten en natuurlijk oogsten. We maken er een feest van. Iedere zaterdagmiddag is de tuin open en kan het tuinclubje aan de gang. Er zijn ook allerlei andere activiteiten zoals een insectenhotel bouwen, jam maken of beestjes ontdekken. Elke zaterdagmiddag zijn er twee vrijwilligers aanwezig die de kinderen begeleiden. Er is een goed op kinderen afgestemd tuinplan en de kindertuin stelt gereedschap, mest, zaaigoed en plantjes beschikbaar. De vrijwilligers krijgen instructie over de activiteiten en worden ondersteund vanuit het kernteam.
Bekijk hier de Flyer Kindertuin Rozendaal of mail voor meer informatie naar: kindertuin.rozendaal@gmail.com
Openbaar groen
Op meerdere plekken in de gemeente zijn inwoners samen met de gemeente bezig om bermen en plantsoenen biodiverser te maken. Hier kunt u een bordje vinden met de tekst: Hier wordt gewerkt aan biodiversiteit.
- Plantsoen aan Mr van Hasseltlaan
Het rozenperk was aan vervanging toe, ook door de twee extreem droge zomers. In het voorjaar 2021 is de vrijgekomen grond ingezaaid met een zadenmengsel van meerjarige inheemse planten (de Cruydthoeck , Mengsel N1). Vaste planten bloeien niet meteen het eerste jaar, dus voor wat snelle kleur en fleur zijn er ook klaprozen en korenbloemen meegezaaid. Naast de bedoelde planten kwam ook zeer veel melde, spurrie en nachtschade op. Twee intensieve wiedbeurten maakten het voor de kleine zaailingen die we wilden behouden weer makkelijker om door te groeien.
Hier wordt voortaan een keer peer jaar, in de nazomer, gemaaid en het maaisel afgevoerd.
We hopen op een vrolijke bloemenzee met margrieten, biggenkruid, knoopkruid, veldsalie, pimpernel, duizendblad, veldzuring, grasklokjes, wilde marjolein, kleinstreepzaad, st Jans kruid en Wilde peen…. En hopelijk druk bezocht door vlinders en bijen.
- Plantsoen Kapellenberglaan
Door werkzaamheden in de buurt en opslag van zwaar materieel was een deel van het grasveld erg beschadigd. Hier is de zelfde aanpak gevolgd als op de Mr. van Hasseltlaan.
De spontane opkomst van onkruiden was hier nog weelderiger en er verscheen ook veel roze getint duizendblad dat prima past bij onze toekomstvisie van een bloemrijk grasveld.
- Veldje bij de ingang van Kasteel Rozendaal.
Hier is vrij veel schaduw en bladval (Beuken, Linden, Plataan ). Van het blad is, bij wijze van experiment, gebruikgemaakt om een deel van het gras te laten verdwijnen. Op een strook gras is in de winter 2019-2020 een dik pakket herfstblad achtergelaten. In het voorjaar van 2020 kon het verstikte gras worden omgeschoffeld. Ook hier is ingezaaid met zadenmengsel N1 van de Cruydthoeck.
De grasvegetatie bleek hardnekkiger dan verwacht, maar toch zijn er veel planten opgekomen die al een bescheiden bloei lieten zien. Het veldje wordt af en toe met de zeis gemaaid. Blad wordt met de hark verwijderd, dit om eitjes en poppen van insecten niet weg te blazen.
- Buiten-tuin Rosendael 4
Deze vasteplantenborder voor de taxushaag is helemaal beplant met inheemse planten. Er groeien heel algemene soorten zoals de Scherpe boterbloem en Duizendblad, maar ook Beemdkroon en Rapunzelklokje. Hopelijk voelen de planten zich hier zo goed thuis dat ze zich ook in de omgeving gaan vestigen. Zo kan een klein stukje beplanting een stapsteen voor de natuur zijn.
- Plantsoen Steenhoek
De beplanting met rozen en laurierkers was in dit ‘traditionele’ plantsoen aan vervanging toe. Er is na een enquête in de buurt gekozen voor o.a. veel vaste, bloeiende biologisch gekweekte planten en bollen, gedeeltelijk gecultiveerd, gedeeltelijk inheems. Er is rekening gehouden met lange bloeitijd, zodat veel insecten bediend zullen worden. Het is een kleurrijk geheel geworden dat grotendeels door vrijwilligers uit de buurt wordt onderhouden.
- Boomspiegels de Genestetlaan
De werkgroep Biodiversiteit heeft samen met de gemeente de boomspiegels in de De Genestetlaan beplant met gedeeltelijk gecultiveerde, gedeeltelijk inheemse planten. Het idee is dat bewoners deze boomspiegels zelf onderhouden en met droogte water geven.
- In voorbereiding
Boven aan de Leermolensenk bij de bankjes en de kei.
Ziet U mogelijkheden bij u in de buurt ? Neem contact met ons op, wie weet realiseren we voor uw deur het volgende bloemrijke project: biodiversiteit@rozendaal.nl
Tuincoach
We hebben deskundige leden van de werkgroep, Eveline den Boer en Dorine Bierbooms, die u kunnen helpen uw tuin zo in te richten dat het de biodiversiteit ten goede komt. Dit kan beplantingsadvies zijn, tips over een compostbak etc.. Rob van der Heijden draagt ideeën aan voor het afkoppelen en gebruik van hemelwater. Hiervoor zijn vele mogelijkheden en met de droge zomers van tegenwoordig geen overdreven luxe. Contact: biodiversiteit@rozendaal.nl
Tips en inspirerende voorbeelden
Door de klimaatverandering worden we gedwongen om met andere ogen naar onze tuin te kijken. Hoe kunnen we beter omgaan met regenwater? Soms is er te weinig van, soms te veel. En dan is het zonde om het kostelijke regenwater in het riool te laten lopen, waardoor het rioleringssysteem inclusief de zuivering overbelast wordt. In de brochure “regenwater in de tuin” vindt u veel nuttige informatie over het beter benutten van regenwater.
Evenementen
In 2023 heeft de werkgroep een week lang activiteiten georganiseerd in het kader van “de week van de groene tuin”. Een avondwandeling in het bos voor inwoners, openstelling van tuinen, lezingen, een plantjesmarkt en een foto-expositie over biodiversiteit. Inwoners konden hun mooiste foto’s inzenden en die zijn geprint op grote banieren die enkele weken vóór het gemeentehuis hebben gehangen. Na afloop zijn de banieren hergebruikt door er tassen van te maken voor de verkoop.
In 2024 heeft de werkgroep samen met schoolkinderen sneeuwklokjes geplant in het openbaar groen. Ook is er weer een plantjesmarkt gehouden. De burgemeester opende, samen met de kinderburgemeester, het vierde seizoen van de kindertuin.
Wij hebben de knautiabij geadopteerd in navolging van “Arnhem zoemt” en hopen door het uitdelen van stekjes en zaad van Beemkroon, de waardplant van deze bij, het insectenbestand in de gemeente te bevorderen.
Betrouwbare bronnen voor nadere informatie
Een verzameling links naar betrouwbare websites over biodiversiteit, hemelwater afkoppelen, minder verharding e.d.
- Praktische tips voor alle dag in huis en in de tuin
- Milieucentraal: https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/
- Vroege Vogels: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/rubrieken/tuintip?limit=16
- Afkoppelen regenwater: https://klimaatvalleienveluwe.nl/afkoppelen