Voorbeeld 1: Gasloos wonen, zonder centrale verwarming
In de prachtig gerenoveerde, gasloze jarenzestigbungalow van Bart Poel en Betsy Overmars in Rozendaal is het heerlijk warm, zelfs als het buiten vriest. Toch is hier nergens een centrale verwarmingsinstallatie te bekennen.
Meteen verkocht
Toen Bart en Betsy de woning kochten was deze in zeer verouderde staat. Bart, bouwfysicus en tevens Energiecoach in Rozendaal: “We speelden al een tijdje met de gedachte om te verhuizen en waren op zoek naar iets heel anders, na onze mooie jarendertigwoning. Toen we deze bungalow vonden waren we meteen verkocht. Binnen een week hadden we de verbouwplannen rond, waarna de koop snel gesloten was.”
De uitgangspunten voor de verbouwing: woonplezier, comfort en een energieneutrale woning, met zo min mogelijk installaties.
De zon als bron
De energievraag van de woning is beperkt, dankzij een dik isolatiepakket en een goede luchtdichtheid, in combinatie met balansventilatie met warmteterugwinning. In deze gasloze woning is de zon de energiebron: hij zorgt voor ruimteverwarming door via de ramen naar binnen te schijnen, hij levert elektriciteit via zonnepanelen en hij verwarmt het tapwater via zonnecollectoren.
Om voldoende zoninval te hebben, is bij de verbouwing in de woonkamer een glasstrook aangebracht onder het verhoogde dak. Daarnaast zijn er diverse lichtkokers in het plafond gemaakt en is er een groot raam aan de zuidkant geplaatst, waar eerst de carport stond. Als het ’s winters echt stevig vriest zorgt een aantal simpele elektrische radiatoren (uiteraard op zonnestroom) voor tijdelijke bijverwarming.
Om te voorkomen dat het ’s zomers heel warm wordt zijn zonwering en dakoverstekken geplaatst. Als de temperatuur alsnog te hoog oploopt, kan het huis via handbediende ventilatiekleppen worden gekoeld met koude nachtlucht. Hier komt dus geen installatie aan te pas, en dat blijkt in de praktijk uitstekend te werken. Voor de zonwering en ventilatiekleppen geldt bovendien dat de bediening ervan heel gemakkelijk is.
Lagere lasten
Al deze ‘eenvoudige’ oplossingen schelen voor Bart en Betsy enorm in de energielasten en in het installatieonderhoud van hun woning. Bart: “Mensen denken bij verwarming vaak eerst aan een centrale verwarmingsinstallatie. Dat kan bij energiezuinige woningen dus ook anders. Dankzij de genomen maatregelen is in dit huis geen centrale verwarming nodig, en daarmee dus ook geen vloerverwarming met warmtepomp. Dat scheelt behoorlijk in de kosten. De investering in het energieneutrale concept levert ons een rendement op van zo’n vijf tot zeven procent. Kom daar maar eens om bij de bank of op de beurs!”
Tips hebben de tevreden bewoners ook. Betsy: “Kijk vooral eerst naar de manier waarop je de verschillende ruimtes in je woning gebruikt en naar de behoefte aan comfort. Probeer dat vervolgens te bereiken met bouwkundige maatregelen, vóórdat je allerlei installaties aanbrengt. Als je zelf geen deskundige bent is het aan te raden met partijen in zee te gaan die veel ervaring hebben. Of om een kundige derde partij in te schakelen die het ontwerp en de bouw begeleidt.”