Aardgasvrij wonen

Gemeente Rozendaal zet zich actief in voor een toekomst zonder aardgas. Dit is een belangrijke stap binnen de energietransitie, waarmee we bijdragen aan het verminderen van CO₂-uitstoot en klimaatverandering.

Wat doet de gemeente Rozendaal?

In de Transitievisie Warmte hebben we vastgelegd hoe Rozendaal stap voor stap aardgasvrij kan worden. Voor Rozendaal zijn warmteoplossingen zoals een kleinschalig warmtenet en individuele warmtepompen het meest kansrijk. Samen met inwoners, bedrijven en andere betrokken partijen, bedenken we oplossingen voor alle verschillende woningtypes. De overgang naar duurzame warmte is een geleidelijk en gezamenlijk proces zonder verplichtingen op de korte termijn. Hoewel er vóór 2030 geen verplichte ontkoppeling van het aardgasnet is, zetten we al een aantal belangrijke stappen.

Buurtuitvoeringsplannen (BUP’s)

In de buurten De Moestuin, Leermolensenk en omgeving Delhoevelaan wordt naast individuele oplossingen zoals warmtepompen, de mogelijkheden voor kleinschalige warmtenetten onderzocht. De relatief hoge bebouwingsdichtheid in deze buurten maakt collectieve opties aantrekkelijk. De resultaten van deze onderzoeken worden uitgewerkt in buurtuitvoeringsplannen (BUP’s). De BUP’s houden rekening met de specifieke situatie in uw buurt, zoals de leeftijd van de woningen en bestaande infrastructuur. De gemeente werkt samen met inwoners om deze plannen op te stellen en uit te voeren. Inwoners worden actief betrokken bij besluitvorming via buurtgesprekken en werkgroepen. Daarbij wordt onderzocht hoe de overstap naar aardgasvrij wonen haalbaar en betaalbaar kan blijven voor iedereen.

Wat kunt u zelf doen?

Als inwoner van Rozendaal kunt u nu al stappen zetten richting een aardgasvrije woning. Met onderstaande maatregelen wordt u minder afhankelijk van gas en bespaart u mogelijk op uw energierekening.  

Foto: factsheet duurzaam verwarmen
Klik op de afbeelding om de pdf te openen (en te downloaden).

Duurzame elektriciteit

Om aardgasvrij te worden zullen woningen voortaan elektrisch worden verwarmd. Ook koken en het verwarmen van tapwater gebeurt elektrisch. Hierdoor en door de toename in elektrische auto’s zullen we meer elektriciteit nodig gaan hebben. Om deze stroom duurzaam op te wekken is in Rozendaal de plaatsing van zonnepanelen op daken de beste optie. In de Rozendaalse natuurgebieden is het namelijk niet toegestaan om windturbines of zonnevelden te plaatsen. Bewoners die geen zonnepanelen willen of kunnen plaatsen, kunnen terecht bij energiecoöperatie De ZonneRoos. Via de coöperatie, die wordt ondersteund door de gemeente, kan bijvoorbeeld stroom worden afgenomen van leden die hun dak beschikbaar hebben gesteld. Ook is het mogelijk om zonnepanelen te huren.

Ondersteuning en subsidies

We bieden verschillende vormen van ondersteuning. Zo organiseren we informatieavonden en collectieve inkoopacties voor woningisolatie. Ook bieden we financiële ondersteuning met subsidies en leningen. De overstap naar aardgasvrij wonen vraagt om actie van ons allemaal. Als inwoner kunt u nu al beginnen met energiebesparende maatregelen. Wij proberen u zo veel mogelijk te ondersteunen. Voor persoonlijk advies kunt u terecht bij Rijn en IJssel Energiecoöperatie.