Als de sirene gaat....
Wat moet je doen als de sirene afgaat voor een noodsituatie?
Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en luister naar de rampenzender!
Ga naar binnen
Binnen loop je zo min mogelijk gevaar. Dat geldt voor iedereen. Als je buiten bent, werkt of winkelt, ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Bijvoorbeeld bij een bedrijf, kantoor, winkel of huis. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. De schoolleiding vangt hen op. Zit je in de auto? Parkeer die dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kan dit niet, zet dan de auto stil (motor en ventilatie uit) langs de kant van de weg en blijf in de auto. Geef anderen de gelegenheid bij jou te schuilen. Zie je dat anderen de sirene niet opmerken, waarschuw ze dan.
Sluit ramen en deuren
Bij een ramp of zwaar ongeval kunnen gevaarlijke stoffen in de lucht komen. Bescherm jezelf door te schuilen in een woning of gebouw. Sluit ramen, deuren en andere openingen in de woning. Denk ook aan tussendeuren, roosters, ontluchtingskokers en schuiven. Ga in iedere ruimte na waar buitenlucht naar binnen komt en sluit die openingen af. Zet als dit mogelijk is de mechanische ventilatie uit (de stekker zit vaak in de meterkast) of zet het systeem op de laagste stand. Plak de afvoer van ventilatie en openingen af (met kranten of plastic).
Luister naar de rampenzender
Als de sirene gaat, is de regionale radio de officiële rampenzender. Voor Omroep Gelderland (88.9 FM-Arnhem e.o. of 103.5 FM-Ede e.o.). Op deze zender meldt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. U krijgt hier instructies en adviezen. Volg die op. Bij een nationale ramp is de rampenzender Nederland 1 of Radio 1. U wordt ook geïnformeerd via internet en sociale media @brandweerGM / @crisisGM.
Wanneer is er sprake van een alarmsituatie?
Er is sprake van een alarmsituatie als je de sirene vaker / langer hoort dan 1 minuut en 16 seconden. In dat geval word je gewaarschuwd dat er iets aan de hand is. Er zijn ook andere manieren waarop je gewaarschuwd kunt worden: NL-Alert of een rondrijdende geluidswagen kunnen instructies geven.
Als er een ramp is, wie geeft dan meer informatie?
Ga dan naar binnen, sluit deuren en ramen en zet de tv of radio aan op Omroep Gelderland (88.9 FM-Arnhem e.o. of 103.5 FM-Ede e.o.). De provincie Gelderland heeft Radio Gelderland benoemd tot rampenzender. Wanneer in Gelderland een ramp gebeurt, kan de provincie of een gemeente op Radio Gelderland een oproep aan de bevolking doen. Bijvoorbeeld om bepaalde wijken of gebieden te verlaten. Omroep Gelderland brengt u in het geval van een ramp in ieder geval via Radio Gelderland op de hoogte. Ook via teletekst wordt u geïnformeerd. Omroep Gelderland heeft vanaf zes uur ’s avonds het TV Gelderland nieuws waarin ze u op de hoogte brengt middels beelden. In sommige gevallen zendt TV Gelderland ook overdag uit.
Wanneer wordt de sirene getest?
Elke eerste maandag van de maand wordt om precies 12 uur ’s middags de sirene getest. Heb je de sirene gehoord op deze maandag om 12.00 en stopt het na 1 minuut en 16 seconden? Dan is de test geslaagd en is er geen alarmsituatie. De sirene wordt nooit getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen.
Waarom wordt de sirene getest?
De sirenes worden getest om te onderzoeken of de apparatuur goed werkt. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen het geluid herkent als er een alarmsituatie is.
Hoeveel sirenes zijn er in Nederland?
In heel Nederland staan zo’n 3800 sirenes. Daarvan staan 164 sirenes in de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. Vanuit de alarmcentrale van de brandweer worden de sirenes bediend.
Heb je de sirene niet gehoord?
Heb je een vraag, opmerking of klacht over de sirene, of heb je de sirene niet hebt gehoord? Vul dan het meldingsformulier in.