Orange the World campagne van start
De gemeente Rozendaal sluit zich van harte aan bij internationale campagne Orange de World van UN WomenNederland tegen gendergerelateerd geweld.
De Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen is een jaarlijks op 25 november terugkerende themadag. Deze themadag is door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vastgesteld om mensen ervan bewust te maken dat vrouwen over de hele wereld het slachtoffer zijn van verkrachting, huiselijk geweld en andere vormen van geweld. Het is ook een oproep om samen te werken aan de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Bovendien is een van de doelen van deze dag te benadrukken dat de omvang en de ware aard van het probleem vaak verborgen ligt.
Wist u één op de drie vrouwen in haar leven te maken krijgt met geweld? En dat in Nederland zelfs 45% van vrouwen en meisjes hiermee te maken krijgt? Een ander schokkend feit is dat in ons land elke acht dagen een vrouw wordt vermoord door een (ex) partner.
Jaarlijkse Orange the World campagne
In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, die loopt van 25 november tot 16 december. De tussenliggende dagen zijn wereldwijd benoemd tot de ‘16 dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen .’ Dit doen provincies bijvoorbeeld door een gebouw oranje uit te lichten of de Orange the World-vlag uit te hangen. Ook wordt er extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes in de samenleving.
Wat doet de gemeente Rozendaal?
De gemeente Rozendaal heeft een viertal Orange the world stoeptegels geplaatst op de hoek van de Rozendaalselaan en de Kerklaan om dit onderwerp niet alleen tijdens de 16- daagse campagne maar het hele jaar door onder de aandacht te houden.
Thema 2024: Veilig, overal en altijd
In 2024 is het thema van de campagne in Nederland “Veilig, overal en altijd”. Met dit thema wil de Verenigde Naties de bewustwording vergroten dat verschillende vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes overal in de samenleving plaatsvinden; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, online, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar geweld tegen vrouwen en meisjes plaatsvinden. Van seksuele intimidatie tot femicide.
Geweld bij de wortel aanpakken
Tijdens de Orange the World-campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken over grensoverschrijdend gedrag.
Onderteken de medestanderpledge
De campagne roept op om de medestanderpledge te ondertekenen.
Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Mensen die medestander zijn krijgen een speciale nieuwsbrief met praktische tips over wat je kunt doen in je dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en stoppen.
Wilt u meer weten? Kijk dan op orangetheworld.nl