Digitaal veilig!

2 april 2025, 11:04

Lees de flyer met de 7 tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt.

Woensdag 2 april vind de actiedag tegen digitale criminaliteit in Oost-Nederland plaats.

Dat is hard nodig, want de cijfers liegen er niet om. Landelijk werden 2,3 miljoen Nederlanders slachtoffer van digitale criminaliteit in 2023. Dat zijn gemiddeld 6.400 slachtoffers per dag. Dat moet stoppen. Bedrijven, (semi-)overheid, scholen, verenigingen, inwoners in Oost-Nederland organiseren daarom op 2 april gezamenlijk meer dan 100 acties die mensen weerbaarder maken tegen digitale criminaliteit.

Burgemeester Weststeijn: “Een digitale inbraak doet net zo veel met mensen – soms zelfs meer – als een fysieke inbraak in je huis. Ik ken voorbeelden van ouderen die de deur niet meer open durven te doen nadat ze slachtoffer zijn geworden van bankfraude. Ook voor ondernemers die slachtoffer worden van digitale criminaliteit is de impact groot, niet alleen financieel, maar ook emotioneel. Het raakt je vertrouwen als iemand, zonder gezicht en op afstand, misbruik van je maakt. Juist daarom juich ik de actiedag ‘Echt niet vandaag’ van harte toe. We kunnen elkaar helpen om onszelf en elkaar beter te beschermen.”

Onze burgemeester zet zich, samen met een tiental andere burgemeesters verspreid over heel Nederland, in voor bewustwording van digitale criminaliteit. Zodat bijvoorbeeld MKB-ers, ouderen, jongeren en laaggeletterden beter beschermd worden tegen digitale criminaliteit.

Aangifte doen

Elke dag melden gemiddeld 53 slachtoffers van digitale criminaliteit zich bij de politie in Oost-Nederland. Maar dit is slechts een fractie van het aantal slachtoffers. Naar schatting doet slechts 2 op de 10 slachtoffers aangifte. Soms uit schaamte, soms omdat men denkt dat een aangifte toch nergens toe leidt. Politie en overheid hopen dat de bereidheid om wel melding te doen, vergroot wordt door deze actiedag. Elke melding kan namelijk helpen in onderzoek naar digitale criminaliteit en het opsporen van verdachten.

Acties

Op 2 april vinden verspreid over Gelderland en Overijssel meer dan 100 acties plaats.
Van informatiebijeenkomsten over phishing en online oplichting voor ouderen tot voorlichting op straat door de politie. Van gastlessen op middelbare scholen tot ‘cyberoefeningen’ voor midden- en kleinbedrijven. Ook in de gemeenten om ons heen vinden acties plaats. In Rozendaal organiseerden we in de herfst van 2023 een goedbezochte bijeenkomst voor ‘de wat ouderen Rozendaler’ over cybercrime en digitale criminaliteit. Scholen in Rozendaal besteden er geregeld aandacht aan. Via tips in ‘In de Roos’ en op onze website werken we aan bewustzijn en weerbaarheid. Heeft u behoefte aan een volgende bijeenkomst, online of fysiek? Voor welke doelgroep? Waar wilt u meer over weten? Suggesties zijn welkom via gemeente@rozendaal.nl.

Digitaal veilig

Hoe gebruik je internet en sociale media op een veilige manier? Hoe herkent u op tijd pogingen van digitale criminelen om u op te lichten? Op internet zijn talloze sites en hulpmiddelen waarmee u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van online oplichting en allerlei andere vormen van digitale criminaliteit. We lichten er een paar goede sites uit.

Serie kort online lessen voor iedereen

Kleding kopen, bankzaken regelen of een aanvraag bij de gemeente: steeds meer regelt u gemakkelijk online. Het internet maakt ons dagelijks leven aangenamer. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat slechts één op de drie Nederlanders zich echt veilig voelt online. Slechts 25% van de Nederlanders geeft aan dat ze over voldoende kennis beschikken om hun online veiligheid te waarborgen. Er is dus een wereld te winnen! Daarom is er nu, voor iedereen, de gratis cursus digitale weerbaarheid. Verdeeld in eenvoudige korte modules over bijvoorbeeld bankhelpdesk fraude, digitale babbeltrucs, fake news, spoofing en ‘hoe herken ik een nepagent’. Volg de lessen via https://www.digitale-weerbaarheid.nl/cursus/.

Veilige basis

Zoals u uw huis beveiligt met minimaal een goed sleutel op de voor- en achterdeur, zo zijn er ook voor uw computer, laptop en smartphone basisbeveiligingsmaatregelen: sterke wachtwoorden, tweestapsverficatie op uw mail en goed beveiligde internetverbindingen. Hoe dat werkt? Dat wordt eenvoudig uitgelegd op de site https://veiliginternetten.nl/. De site bevat op allerlei onderwerpen praktische stap voor stap uitleg: van accountdiefstal tot AI en van updates tot veilige WiFi. Zeer geschikt voor mensen die minder digitaal vaardig zijn.

Mediawijsheid voor ouders

Tablet, telefoon en computer maken deel uit van het leven van alle kinderen. Hoe zorgt u ervoor dat het mediagebruik van uw kind(eren) leuk én veilig is? Ouders vinden talloze tips op  https://www.mediawijsheid.nl/ouders/. Over hoe u bijvoorbeeld als ouder ‘parentol control’ functies kunt instellen, waarmee u filtert wat uw kind te zien krijgt op het internet. Of hoe u met tieners een gesprek aan kunt gaan over gevaarlijke online challenges.

De site https://www.vpngids.nl/veilig-internet/kind-en-jeugd/ is een goede bron voor het antwoord op hele specifieke en praktische vragen. Is Roblox veilig voor uw basisschoolkind? Wat zijn de digitale veiligheidsrisico’s voor Instagrammende tieners?