Rozendaalse buitendag

Op 24 juni a.s. vindt weer een Rozendaalse buitendag plaats.

 

Foto: Logo van Rozendaalse Buitendag

Zondag 24 juni: Rozendaalse Buitendag

Het programma van de derde Rozendaalse Buitendag ziet er als volgt uit:

  • In de ochtenduren gaan de fietsers van start. Zowel voor de racefietser als de gewone fietser is een mooie route uitgezet. U ontvangt hierover binnenkort meer informatie.
  • De inwoners kunnen op vertoon van hun Rozendaal kaart of een voorblad van In de Roos gratis deelnemen aan een speciale rondleiding door het kasteel om 10.45, 11.45 of 12.45 uur. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen per rondleiding en vooraf reserveren is helaas niet mogelijk. Een plekje reserveert u op de dag zelf bij de receptie van het kasteel.
  • Van 14.00 tot 17.00 uur vinden de kasteelspelen plaats in de tuin van het kasteel.
  •  Om 17.00 uur treffen we elkaar in de Oranjerie voor een drankje en een lekker maal!

De Chef-kok van de Oranjerie is geboren in Oosterbeek maar getogen in Zuid Afrika. Hij gaat Potjiekos serveren en dat betekent: potje eten. Het is een stoofpotje waarin verscheidene ingrediënten langzaam worden klaargemaakt. Het Potjie is een gietijzeren kookpot met drie poten die op een tot kooltjes geworden houtvuur wordt verhit. De Oranjerie gebruikt de originele ketels. Potjiekos kent zijn oorsprong bij de Voortrekkers. Zij hadden een ijzeren pot die meeging met hun trektochten door Zuidelijk Afrika. Op hun weg werden de ingrediënten verzameld, zoals groenten en wild. Deze werden aan de bestaande pot toegevoegd zodat er een rijkelijk gerecht ontstond.

Ingrediënten en bereiding

De ingrediënten die gebruikt worden zijn vaak het geheim van de kok. Ingrediënten zijn onder andere vlees, aardappels of rijst en verscheidene groenten en soms ook fruit.  De kok serveertop 24 juni onder andere rundvlees, kip en een vegetarische variant.
Traditioneel gezien wordt potjiekos laagsgewijs opgebouwd. Van harde naar zachtere ingrediënten. Alles wordt langzaam verhit op het vuur. De pittige kruiden die gebruikt worden zijn van Indiase afkomst zoals bijvoorbeeld kerrie, zwarte peper, etc. Deze kruiden werden vroeger aangevoerd uit landen in Azië waar de VOC handel mee dreef.

Eet u ook mee?

U kunt per E-mail reserveren. U betaalt dan € 8,00 per persoon. Indien u niet heeft gereserveerd betaalt u € 12,00 per persoon en is er een kans dat er niet voldoende eten meer voorradig is. Dranken net zoals voorgaande jaren: via consumptie muntjes.  U kunt reserveren onder vermelding van naam en aantal personen op het unieke
E-mail adres : 24juni@oranje-rie.nl. Dit kan tot 18 juni, daarna vervalt dit E-mail adres weer.

Het volledige programma kunt u binnenkort lezen in de Roos en leg al vast uw Rozendaal kaart of een voorblad van In de Roos klaar voor de gratis rondleiding in het kasteel of een bezoek aan de kasteeltuin.
 

Werkgroep Rozendaalse Buitendag