Rozendaal en Scalabor plaatsen mezenkastjes in de strijd tegen de eikenprocessierups

In de strijd tegen de eikenprocessierups laat wethouder Logemann van de gemeente Rozendaal 50 mezenkastjes plaatsen. De afdeling Groen van Scalabor, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt, gaat de kastjes leveren en plaatsen.

De overlast door de eikenprocessierups is dit jaar groter dan ooit. De bestrijding ervan gebeurt op verschillende manieren, maar is nauwelijks bij te benen. Anton Logemann, wethouder bij de gemeente Rozendaal, zocht naar een duurzame oplossing. Als aanvulling op gebruikelijke bestrijdingsmethoden kan een natuurlijke vijand ingezet worden. De mees is zo’n natuurlijke vijand. Medewerkers van Scalabor plaatsen mezenkastjes van de Vogelbescherming. De mezen die er gaan nestelen, eten vervolgens de rupsen op.  “Eikenprocessierupsen worden gegeten door vogels. Van mezen is bekend dat ze ook deze rups eten. Met de plaatsing van de kastjes en het aantrekken van mezen, hopen we er volgend jaar minder last van te hebben“ legt Logemann uit. Hij hoopt ook dat meer gemeenten in Midden-Gelderland het initiatief ondersteunen: “Wat is mooier als we dit in zoveel mogelijk gemeenten doen? We bestrijden niet alleen de eikenprocessierups, maar maken ook op een mooie manier gebruik van de talenten van Scalabor-medewerkers. Bij deze wil ik dan ook de oproep doen om aan te sluiten bij deze actie.”

Help mee

Scalabor heeft de opdracht gekregen 50 mezenkastjes te plaatsen. Dit gebeurt voornamelijk op openbare plekken waar veel mensen komen. Gekeken wordt nog of ook nestkastjes voor andere vogels geplaatst kunnen worden. Geïnteresseerde inwoners van de gemeente Rozendaal kunnen ook zelf een mezenkastje kopen. De mezenkastjes komen van de Vogelbescherming.  Voor slechts € 17,95 komt een medewerker van Scalabor langs met het kastje en zorgt dat het goed geplaatst wordt. Zo wordt de kans op bewoning groter.
Woont u in Rozendaal en wilt u ook een mezenkastje laten plaatsen? Stuur dan een mail naar nestkastje@scalabor.nl